Friday, April 7, 2017

Påskerenn for alle!

Er du så heldig at du skal til et sted med snø i påsken er det lite som er så moro som et skikkelig påskerenn. Spesielt om du følger disse tipsene:

For store og små: Lag en løype som passer alderen og ferdighetene til barna - og de voksne!



Vanskelighetsgrad: Hvis ferdighetsnivået varierer stort, legger man inn en eller flere «avstikkere». F.eks. kan en ekstra tur opp og ned en bratt bakke være utfordrende for de eldste - eller legg inn en strekning der det er plass for skøyteteknikk.

Hinder: Lag utfordrende og spennende hindringer. Hvis ikke du har tilgang på slalåmporter kan du bruke vanlige skistaver. De kan settes opp både som en slalåmløpet og som hindringer som man skal dukke under. F.eks.: Sett to skistaver med en meters mellomrom og legg en tredje stav mellom håndreimene på de to stavene som står i snøen.

Ekstra moro: Legg noen biter innpakket sjokolade eller drops i nedoverbakkene. Klarer du å plukke dem opp i fart? Heng en bjelle på den siste porten. Det er veldig deilig å slå til den i det man renner over målstreken!

Antrekk: Grav frem «skatter» fra hytta eller kistebunnen. Mange steder er det tradisjon å kle seg ut på påskerennet, og din oppgave som arrangør er å love en premie til beste eller morsomste kostyme. Har dere ikke «utkledningsklær» tilgjengelig, så bytt klær med noen andre. La pappa gå i mammas skjørt osv.


Følg mine tips, så har du det perfekte påskerennet!




Skrevet av Kristian

Påskegodtetesten 2017

Påske er ikke påske uten litt påskegodt. Med det så snakker jeg spesielt om påskeegg.

Men hvis det er noe forslag jeg virkelig har så er det Freia’s sjokoladeegg i butikker nær deg. Freias sjokoladeegg har en himmelsk smak av melkesjokolade i størrelsen på et egg. Du får med en skje som du kan bruke til å grave opp alt det gode melkesjokoladeinnholdet.



Definitivt et terningkast på 5/6 




Noen har egne påskeegg som de fyller. Her har du noen forslag til hva du kan fylle påskeegget ditt med:

Nidars smågodt må være en av de beste smågodteriet jeg har smakt. Er du spesielt glad i surt godt så kan jeg garantere at Nidar ikke kommer til å skuffe deg, Det er også masse mer, sjokolade, lakris og alt av søtt. 

Terningkast 5/6





Her er en anbefaling til de som hadde tenkt seg en tur til Sverige i Påsken. Skittles! Skittles er virkelig noe for alle hvis du spør meg. Det kommer også i flere fasonger. Original (Rød), Sur (Grønn) og Søt (Lilla). De selger Skittles i Norge men da får du ikke kjøpt så store. I Sverige får du kjøpt dem i 400g i hvilken smak du vil. 

Skittles gir jeg en vel fortjent 6/6



STYR UNNA:

Blærgh!

Hvorfor er det kirsebær inni her?

Alt av godteri med likør og spritsmak. Om det er en ting jeg virkelig ikke foreslår, så er det sjokolade med væske inni seg. 

Som for eks. denne sjokoladen som har en flytende smak av kirsebær inni seg. Disse sjokoladene er det mange som liker men samtidig mange som virkelig ikke liker. Jeg foreslår ikke disse typer sjokolade.






Ikke særlig max i det hele tatt!
Og til slutt, til alle pizzaelskere der ute. Du ser disse kule, morsomme og fengene reklamene om Helmax pizzaen. Ikke anbefalt!

Jeg har smakt denne pizzaen og de sier at den har en god og sprø ostebunn. Dette er bare tull. Pizzaen er bare gris og holde i og smaken er ikke akkurat like himmelsk som det folk sier. 



Skrevet av Mathias

Ut på tur?

Mange reiser utenlands i påsken. Her er våre topptips til hvor du kan dra og hva du kan gjøre der.


Top 3 plasser du bør reise til i påsken

Tallinn, Estland

Tallinn er pent!

I Estland bruker man Euro som valuta.
I Estland har de mange nasjonale matretter. Tradisjonell estisk mat er bondekost som rugbrød, poteter, melkeprodukter, fisk, skalldyr og svinekjøtt. Det er også populært med blodpølse, surkål, og søtmat som kissel (kissel er pulver når du blander det med vann blir det på en måte et slags gele) og kohuke (kohuke er sjokolade og inni sjokoladen er det vanilje krem), og kvakk som er et brød. 

Riga, Latvia
Riga er også pent!
Riga er hovedstaden i Latvia, og er Baltikums største by. Det er en viktig havneby, og et senter for industri, handel, kultur og finans. Byen har tre hoveddeler, gamlebyen, sentrum på nordbredden og Pardaugava på sørbredden. I Gamlebyen og sentrum er det mange bygninger i art nouveau-stil, og gamlebyen har mange bygninger fra middelalderen. St. Peter er en veldig stor turistattraksjon i Riga. Det er en kirke som ble bygd i 1209 og er med stort tårn.

Dublin, Irland
Dublin Castle
I Dublin ligger Dublin Castle. Dublin Castle er et fint sted å besøke i påsken. Dublin Castle strekker seg over et område på 44 000 kvadratmeter og inneholder blant annet to museer, kafeer, et internasjonalt konferansesenter, to nydelige hager, og viktige statlige bygninger og leiligheter, Siden 1204. Det er mange barer i Dublin.


Skrevet av Olaf og Leah

Wednesday, April 5, 2017

Påskegodt - del 2

Flere gode oppskrifter du kan kose deg med i påsken:

Påskepastiller

Ca. 50 stk.

Ingredienser
1 eggehvite
1 ss konsentrat av tropisk juice
4-5 dl sukker
50 g grønne og gule sjokoladelinser, for. Eks. nonstop

Fremgangsmåte
Visp eggehviten lett med en gaffel. Tilsett juicekonsentrat og melis. Rull massen til små boller. Legg dem på folie eller bakepapir. Trykk ned. Trykk fast en sjokoladelinse i hver pastill. Så har du ferdige påskepastiller.



Varm sjokolade med krem

Ca. 2. stk.

Ingredienser
4 dl lett-melk eller H-melk
100 g mørk sjokolade
1 ts honning (må ikke)
2 dl kremfløte

Fremgangsmåte
Varm melka til kokepunktet i en kasserolle. I mellomtiden hakker du opp sjokoladen og pisker en luftig krem av fløten. Så snart melka er varm nok, har du i sjokoladen og honningen og rører det hele sammen.
Hell det over i påskefine kopper eller glass. Fordel kremen over. Pynt gjerne med litt revet sjokolade på toppen.



Skrevet at Thomas og Kristian

Den "egentlige" historien om påsketradisjonene våre



Påsken er en eldgammel tradisjon som stammer fra helt tilbake til steinalderen. I steinalderen var det en voldsom mangel på kyllinger, noe som gjorde at kyllinger ble behandlet med ytterste forsiktighet. Hver fjerde måned i året ble det holdt en ekstremt stor fest blant alle i steinalderen, kalt ‘‘Paoske’’ - til ære for kyllinger. I ettertid har tradisjonen gjennom flere generasjoner utviklet seg til det vi i dag kaller for påske.
Gjennom tidene er det ikke bare navnet til denne populære høytiden som har forandret seg. Feiringen i seg selv har gjennomgått mange forandringer i årenes løp. I den originale påsken tilhørte en tradisjon, kalt ‘‘kakamao-dansen’’. Lik hele tradisjonen ‘‘Paoske’’ er kakamao-dansen ment til å hedre kyllinger. Ordet ‘‘kakamao’’ betyr kyllingens vandring. Denne tradisjonen er i dag kjent som ‘‘kylling-dansen’’. Den originale kakamo-dansen utføres ved å bøye seg halvveis ned på huk, folde armene inntil kroppen og utstøte en lys lyd nede fra halsen.

Noe annet som har forandret seg er det vi i dag kjenner som påskeharen. Historikere har funnet ut at påskeharen kommer fra det som i steinalderen var kjent som kylling-guden, Pikalita, som er guden som ga menneskene kyllinger. Eldgamle myter forteller at hver påske pleide Pikalita å gjemme befruktede egg rundt omkring, for at menneskene skulle finne dem, og klekke dem. Historien om da påske-guden ble til påskeharen, har vi klart å spore tilbake til middelalderen, og en munk i Nidarosdomen. Denne munken var i hemmelighet en sterk tilhenger av Pikalita. Når kristendommen begynte å bre seg i verden, var munken redd for at de gamle Paoske-tradisjonene skulle bli glemt, så han overbeviste paven om at Paoske var en del av de kristne høytidene. Siden han ikke kunne putte inn en ny gud i den kristne tro, fortalte han paven at det var en hare som fòr rundt og leverte egg til menneskene. Grunnen til nettopp hare, er at den tidens pave var veldig glad i små gnagere.

Selv om vi i dag ikke har en voldsom mangel på kyllinger, feirer vi fremdeles Paoske, eller påske som vi sier i dag. Det er mest populært blant barn, men feires også av voksne på forskjellige måter.




















Skrevet av Sigrid, Julie og Emilie