Wednesday, April 5, 2017

Den "egentlige" historien om påsketradisjonene våre



Påsken er en eldgammel tradisjon som stammer fra helt tilbake til steinalderen. I steinalderen var det en voldsom mangel på kyllinger, noe som gjorde at kyllinger ble behandlet med ytterste forsiktighet. Hver fjerde måned i året ble det holdt en ekstremt stor fest blant alle i steinalderen, kalt ‘‘Paoske’’ - til ære for kyllinger. I ettertid har tradisjonen gjennom flere generasjoner utviklet seg til det vi i dag kaller for påske.
Gjennom tidene er det ikke bare navnet til denne populære høytiden som har forandret seg. Feiringen i seg selv har gjennomgått mange forandringer i årenes løp. I den originale påsken tilhørte en tradisjon, kalt ‘‘kakamao-dansen’’. Lik hele tradisjonen ‘‘Paoske’’ er kakamao-dansen ment til å hedre kyllinger. Ordet ‘‘kakamao’’ betyr kyllingens vandring. Denne tradisjonen er i dag kjent som ‘‘kylling-dansen’’. Den originale kakamo-dansen utføres ved å bøye seg halvveis ned på huk, folde armene inntil kroppen og utstøte en lys lyd nede fra halsen.

Noe annet som har forandret seg er det vi i dag kjenner som påskeharen. Historikere har funnet ut at påskeharen kommer fra det som i steinalderen var kjent som kylling-guden, Pikalita, som er guden som ga menneskene kyllinger. Eldgamle myter forteller at hver påske pleide Pikalita å gjemme befruktede egg rundt omkring, for at menneskene skulle finne dem, og klekke dem. Historien om da påske-guden ble til påskeharen, har vi klart å spore tilbake til middelalderen, og en munk i Nidarosdomen. Denne munken var i hemmelighet en sterk tilhenger av Pikalita. Når kristendommen begynte å bre seg i verden, var munken redd for at de gamle Paoske-tradisjonene skulle bli glemt, så han overbeviste paven om at Paoske var en del av de kristne høytidene. Siden han ikke kunne putte inn en ny gud i den kristne tro, fortalte han paven at det var en hare som fòr rundt og leverte egg til menneskene. Grunnen til nettopp hare, er at den tidens pave var veldig glad i små gnagere.

Selv om vi i dag ikke har en voldsom mangel på kyllinger, feirer vi fremdeles Paoske, eller påske som vi sier i dag. Det er mest populært blant barn, men feires også av voksne på forskjellige måter.




















Skrevet av Sigrid, Julie og Emilie

No comments:

Post a Comment